Banh mi sandwich er en populær vietnamesisk street food ret, som tydeligt bærer præg af tiden, hvor Vietnam var en fransk koloni. Brødet i sandwichen er nemlig stærkt inspireret af den franske baguette, som er lyst, luftigt og let. Selve fyldet i sandwichen er dog i højere grad, noget man forbinder med det vietnamesiske køkken. Der findes mange forskellige variationer af sandwichen, men som regel indeholder den marineret kød, sprøde sursøde vietnamesiske pickles og masser af koriander.
Sandwichen indeholder sjældent salat, som i stedet udgøres af rigelig mængder koriander. Koriander er, efter min mening, en vigtig ingrediens i sandwichen, og er svær at erstatte. Koriander er en ingrediens, der virkelig deler vandene, og noget man enten elsker eller afskyr. Jeg har også engang haft et meget anstrengt forhold til koriander – jeg kunne ikke smage andet end det, når det var tilsat en ret. Og det var ikke en god smag! Lige indtil jeg fik det i en vietnamesisk salat, hvor smagen af det, harmonerede så godt sammen med frisk mynte, krydret marineret kød og sursød dressing. Jeg vil næsten vove at påstå, at siden den dag har jeg elsket koriander! Så giv det lige en chance, også selvom du tror du ikke bryder dig om det.
Denne opskrift er altså mit bud på en virkelig lækker banh mi sandwich med den helt rigtige kombination af smage og konsistenser.
Det er vigtigt at bruge et helt lyst og luftigt flute, og ikke et sejt og groft, da det vil komme til at fylde for meget og overdøve fyldet. Og fyld, skal der være masser af plads til!
Kylling kan erstattes af svinekød eller oksekød, hvis du er mere til det.
Banh mi sandwich med citrongræsmarineret kylling
- Forberedelsestid: 30 min.
- Tilberedningstid: 1 t. 15 min.
- Tid i alt: 1 t. 45 min.
- Portioner: 4 pers. 1x
Ingredienser
Marineret kylling
- 400 g. kyllingebrystfilet
- 2 stængler citrongræs
- 1–2 cm. ingefær
- 1 fed hvidløg
- 1 skalotteløg eller 1/4 alm. løg
- 1 spsk. olie
- 1 spsk. soya
- 1/2 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
Vietnamesiske pickles
- 150–200 g. gulerødder (eller en blanding af gulerødder og kinaradise)
- 1 dl. eddike
- 1 dl. vand
- 3/4 dl. sukker
- 1 tsk. salt
Øvrigt
- 4 stykker baguette à ca. 20-25 cm.
- 1 agurk, skåret i tynde stave
- 1 stort bundt frisk koriander
- 6–8 spsk. chilimayonnaise (køb en færdig eller bland 8 spsk. mayonnaise med 1 tsk. sriracha chilisauce og 1 tsk. sukker)
- 3–4 spsk. hoisinsauce (kan udelades)
- Evt. 1 frisk rød chili
Fremgangsmåde
- Marineret kylling: Skær den øverste halvdel af citrongræsset og pil de yderste, grovere blade af den nedre del. Skær det i tynde skiver. Skræl ingefær og hvidløg i mindre stykker. Pil og hak løget. Blend citrongræs, ingefær, hvidløg og løg i en blender eller en morter til en ensartet puré og bland herefter olie, soya, sukker og salt i. Skær kyllingen i tern eller strimler og kom den i en skål. Hæld marinaden over og bland det godt sammen. Kyllingen skal marinere i min. 1 time og gerne natten over.
- Vietnamesiske pickles: Skrål gulerødder og kinaradise og skær dem i tynde stave. Læg dem i et glas eller en skål. Kog eddike, vand, sukker og salt op. Lad det køle let af inden det hældes over grøntsagerne. Lad det trække i min. 1 time og gerne natten over.
- Steg kyllingen på en meget varm pande med lidt olie, til den er brunet godt på alle sider.
- Lun flutes i en ovn. Skær hvert flute ca. 3/4 igennem på langs og smør begge sider med chilimayonnaise. Fordel kyllingen i sandwichene og hæld lidt hoisin sauce over. Fyld godt med agurkestave, pickles, koriander og evt. skiver af frisk chili i sandwichene og server.
Keywords: Banh mi sandwich, banh mi med kylling, vietnamesisk sandwich, citrongræsmarineret kylling, vietnamesisk street food