Panzanella – Italiensk brødsalat med tomater og basilikum

Panzanella er en brødsalat, som oprindeligt stammer fra Toscana, som regel tilsat tomater, løg og krydderurter. Der er nok lige så mange versioner af salaten, som der er italienske mammaer.

Salaten er egentlig ret simpel, men når den er lavet med gode råvarer, er den virkelig lækker og smagfuld. Brug søde, solmodne tomater, god olivenolie og brød af god kvalitet. Brødet kan være frisk eller daggammelt, og ristes kort i ovnen så det får en smule sprødhed. Det giver, efter min mening, det bedste resultat og den bedste struktur i salaten.

Tomaterne drysses med salt, og skal stå og trække lidt tid inden de blandes med de øvrige ingredienser. Saltet trækker saft ud af tomaterne og fremhæver smagen af dem, samtidig med at de bliver mere faste. Saften bruges i vinaigretten.

Salaten kan spises som en selvstændig ret, f.eks. som en frokost eller en forret, eller den kan serveres sammen med et stykke kød eller frisk mozzarella – gerne med et koldt glas hvidvin til.

Print

Panzanella – Italiensk brødsalat med tomater og basilikum

  • Forberedelsestid: 15 min.
  • Tilberedningstid: 30 min.
  • Tid i alt: 45 min.
  • Portioner: 2 pers. 1x

Skalér

Ingredienser

  • 500 g. gode modne tomater – gerne forskellige sorter
  • 1 tsk. fint salt
  • 150 g. surdejsbrød, ciabatta el.lign.
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1/4 løg (ca. 1 spsk.)
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 1 tsk. sukker
  • 1 knsp. sort peber
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 håndfuld frisk basilikum

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 180 grader. Skær tomaterne i mundrette stykker og kom dem over i en sigte med en skål under, til at opsamle saften fra tomaterne. Drys 1 tsk. salt over tomaterne og rør rundt så saltet fordeles. Lad det stå i minimum 15 minutter. Rør rundt i tomaterne et par gange undervejs.
  2. Skær brødet i terninger og kom det over i en skål. Hæld 1 spsk. olie over og rør godt rundt så alt brødet bliver dækket af olien. Hæld det over på en bageplade beklædt med bagepapir og bag det omkring 15 minutter til det er gyldent og lidt sprødt uden på. Det må stadig gerne være lidt blødt i midten. Tag det herefter ud af ovnen og lad det afkøle.
  3. Sæt sigten med tomaterne i til side. I skålen under sigten, skulle der nu gerne være 1-2 spsk. tomatsaft. Kom presset hvidløg, finthakket løg, hvidvinseddike, sukker og peber op i tomatsaften og pisk det godt sammen. Hæld 4 spsk. olivenolie i lidt efter lidt, imens der fortsat piskes. Smag evt. til med ekstra salt og sukker, hvis der er behov for det. 
  4. Kom brødternene op i skålen og rør rundt, så de bliver dækket af dressingen. Tilsæt herefter tomaterne og basilikum og rør det hele godt sammen. Salaten skal gerne stå og trække 15-30 minutter inden den serveres.

Keywords: Panzanella, italiensk brødsalat, tomatsalat, toscansk brødsalat

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*