Falafel

Efter min mening er de her falafler lige som de skal være. Sprøde uden på, bløde inden i og godt krydrede.

Hjemmelavede falafler skal planlægges lidt på forhånd, da kikærterne skal stå i blød i minimum 18 timer, så sæt dem i blød aftenen før de skal laves. Det tager kun et øjeblik. Kikærter på dåse kan ikke anvendes i stedet, da de er kogte, og falaflerne vil derfor blive alt for bløde og falde fra hinanden.

Heldigvis er de hjemmelavede falafler al ventetiden værd, og ganske nemme og hurtige at lave.

Ingredienslisten kan synes lidt lang, men en stor andel er krydderier, og mange af dem er garanteret nogen du i forvejen har på lager.

Server for eksempel falaflerne med pitabrød, hummus, syltede rødløg, salat, tomater, agurk og en yoghurt dip af græsk yoghurt, hvidløg, salt, peber, tørret oregano og friske krydderurter.

Print

Falafel

  • Forberedelsestid: 30 min.
  • Tilberedningstid: 18 t.
  • Tid i alt: 18 t. 30 min.
  • Portioner: 4 pers. 1x

Skalér

Ingredienser

  • 250 g. tørrede kikærter (skal stå i blød i min. 18 timer)
  • 1/2 lille løg
  • 23 fed hvidløg
  • 1 håndfuld frisk persille
  • 1 håndfuld frisk koriander (kan udelades)
  • 1/2 dl. vand
  • 2 tsk. salt
  • 1/2 tsk. sort peber
  • 2 tsk. stødt korianderfrø
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 1/2 tsk. stødt ingefær 
  • 1/2 tsk. stødt kardemomme
  • 1/2 tsk. stødt kanel
  • 1/4 tsk. natron
  • Ca. 1/2 l. olie til stegning

Fremgangsmåde

  1. Skyl kikærterne godt, læg dem i blød i rigeligt koldt vand og sæt dem i køleskabet i minimum 18 timer. Sørg for at opbevare kikærterne i en stor beholder, da de bliver 2 – 3 gange større under iblødsætningen.
  2. Hæld vandet fra de udblødte kikærter og skyl dem med rent vand. Lad dem herefter dryppe godt af.
  3. Blend kikærter, løg, hvidløg, persille og koriander i en foodprocessor eller minihakker. Jeg plejer at blende kikærterne ad flere omgange, hvor jeg blender nogle af dem ret fint og andre en smule grovere for at få mere struktur i falaflerne.
  4. Rør kikærtefarsen med ca. 1/2 dl. vand. Tjek konsistensen af farsen – er den meget tør, tilsættes en smule mere vand, men pas på den ikke bliver for våd. Tilsæt natron og krydderier og rør det hele godt sammen. Farsen kan med fordel stå og hvile 15 – 20 min. inden den formes og steges, men det kan undlades.
  5. Form falaflerne med en falafelske eller i hånden med en spiseske. Tryg farsen godt sammen med skeen, når du former kuglerne. De kan virke lidt skrøbelige, men de skal nok holde sammen, når de bliver stegt. Læg forsigtigt falaflerne i ét lag på en tallerken eller et stykke bagepapir.
  6. Varm olie op i en gryde. Mængden af olie afhænger af grydens størrelse. Der skal være minimum 6 – 7 cm. olie i gryden. Olien skal være ca. 180 grader før den er klar. Du kan tjekke om den er varm nok, ved at stikke en tandstik el.lign. af træ ned i olien. Kommer der mange bobler, er olien klar.
  7. Sænk forsigtigt falaflerne ned i olien og steg dem et par minutter til de er gyldne og sprøde. Steg falaflerne ad flere omgange for ikke at nedkøle olien. Tag dem op af olien og læg dem på fedtsugende papir. Server dem lune.

Noter

Farsen kan sagtens laves dagen før og opbevares i køleskabet til den skal formes og steges.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*