Sticky date pudding – også kendt som sticky toffee pudding er en dessert jeg stiftede bekendtskab med, da jeg boede i Australien, og det blev hurtigt til en favorit. Det der gør desserten så god, er helt klart den lune karamelsauce, som serveres sammen med kagen, og som får isen til at smelte lidt, så det hele flyder lækkert sammen.
Dadelkage lyder måske ikke så tillokkende for nogen, men jeg lover, at man ikke kan smage dadlerne. De bidrager mest med farve og så gør de kagen virkelig blød og svampet. Giv den en chance, også selvom du ikke bryder dig om dadler.
Sticky date pudding – Svampet dadelkage med karamelsauce
- Forberedelsestid: 15 min.
- Tilberedningstid: 55 min.
- Tid i alt: 1 t. 10 min.
- Portioner: 6 – 8 pers. 1x
Ingredienser
Dadelkage
- 225 g. dadler
- 2,5 dl. kogende vand
- 1 tsk. natron
- 50 g. smør, stuetempereret
- 125 g. flormelis
- 2 æg
- 130 g. hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
Karamelsauce
- 175 g. piskefløde
- 175 g. brun farin
- 125 g. smør
- 1 knsp. salt
- 1 tsk. cognac (kan udelades)
Øvrigt
- Vaniljeis
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Udsten dadlerne og hak dem fint. Kom dem over i en skål sammen med natron og hæld kogende vand over. Lad det stå i 15 – 20 min.
- Pisk smør og sukker godt sammen og pisk herefter æggene i et ad gangen. I en anden skål røres mel og bagepulver sammen, og vendes forsigtigt i æggeblandingen sammen med dadelmassen. Rør rundt til det hele er blandet godt sammen.
- Hæld dejen over i en smurt springform (26 cm i diameter) eller lignende. Bag kagen i 45 – 50 min.
- Bland imens alle ingredienserne til karamelsaucen i en lille gryde og varm det langsomt op til sukkeret er smeltet. Det tager ca. 10 min.
- Når kagen er bagt, hældes ca. 6 – 8 spsk. sauce over, og den bages yderligere 5 min. Lad den afkøle lidt i formen, og tag den herefter ud.
- Skær kagen ud i portionsstykker, mens den stadig er lun, og server den med vaniljeis og lun karamelsauce.
Keywords: Sticky date pudding, sticky toffee pudding, karamelkage, dadelkage med karamelsauce, dessert